C L O U D ;
ABOUT ENTRY LINKS FREEBIES
Esok nak Latihan Industri
Sunday, 16 June 2013 • 04:59 • 1 BURUNG MERPATI
hallo2... esok bertarikhkan 17/6/2013 aku akan start latihan industri (LI ) aku di Hospital Kajang.. haa... dalam bidang biomedical engineering.. agak-agak korang, korang tahu tak apa kerja yang aku kena buat? hehe.. meh aku explain dekat korang. 
sebenarnya aku pun tak tahu bahawa bidang ni wujud dalam negara kita. sebab aku tak pernah terfikir tentang siapa yang handle mesin dekat hospital.. ADA AKU KATA MESIN DEKAT HOSPITAL?? 
yupp.. itu lah kerja aku. mengendalikan mesin dekat hospital... sebelum aku masuk politeknik premier shah alam ni, aku ada masuk matrikulasi kedah dalam modul sains ekstrem.. so, bagi adik-adik dekat luar sana, kalau korang kata matriks susah, jujur aku cakap, tak susah mana pun if korang faham apa yang korang belajar time form 4 dan form 5. sebab itu semua berkaitan.. lagipun jujur aku cakap, time kat matriks senang sebab 4 subject sahaja yang kita belajar. bagi modul aku, sains ekstrem, aku belajar biologi, kimia , fizik dan math. perghhh.. math dy macam add math. hahahhaa.. tapi disebabkan aku memang lemah dalam kimia, aku pun dengan rela hatinya, menyerah diri.. tetapi hanya menyerah setelah aku mengorek perut mr google ni taw. 
so adik-adik dekat luar sana, kalau nak buat keputusan kena la menyelidik dulu okay?? 
based on what mr google kesayangan aku ni bagitahu.., sebenarnya bidang biomedical enginnering ni adalah satu course yang menjadi hot market pada masa ni. sebab dekat dalam and luar negara pun AMAT memerlukan student course ni.. 
"Job prospects for the biomedical engineering graduate
Seven years ago, most of the country’s biomedical engineers were mainly involved in choosing the most suitable equipment for a medical practice and maintaining the equipment. Research and development was lackluster at that time.
Although most foreign biomedical engineering companies bring their technology here to do the manufacturing at the moment, the industry is beginning to recognize Malaysia’s ability to provide talented graduates in research and development.
According to Dr Nahrizul Adib Kadri, Head of Department of Biomedical Engineering, Universiti Malaya, most of its graduates receive job offers within  6 months after graduation. He acknowledges the fact that jobs overseas still outweigh opportunities found locally. Growth in opportunities will be driven by the demand for new treatments for diseases and the increasingly higher expectations of aging and disabled patients to maintain an active lifestyle. At the moment, Malaysia has about 123,346 people with physical disabilities.
More than just maintaining or fixing medical equipment, graduates of biomedical engineering can help develop and customise artificial organs and limbs, medical devices like pace makers or refining imaging technology that allow patients to be examined in more precise ways than ever before."
Apa yang dikatakan disini adalah, course ni amat diperlukan oleh negara luar dan dalam. insyaallah dalam masa 6 bulan selepas graduate, peluang pekerjaan lebih tinggi.. sebab kurang persaingan .. course ni macam doktor, cuma aku lebih kepada doktor mesin. korang ingat mesin dekat hospital tu doktor yang kendalikan? 
BUKAN!
Sebelum mesin digunakan kepada pesakit, kami yang  'doktor mesin ' ni akan check dulu sama ada mesin yang akan digunakan itu selamat atau tidak.Bukan setakat tu je, kami pun ada mereka cipta alat yang boleh membantu manusia . 

so , esok aku akan pergi start buat kerja macam ni la.. so, doakan aku berjaya okay. ^^
later aku akan update dengan korang tentang apa job yang aku lakukan. setakat ni aku just boleh bagi gambaran je.. ^^




1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

gaji fresh graduate enginering in biomedical elctronic brape?

21 April 2015 at 22:50  

Post a Comment

Thank you sebab baca. Tinggalkan jejak anda di cbox saya selepas anda follow saya. ^^



PASTFUTURE
Crazy Fan;



HAI. ASSALAMUALAIKUM. Simple girl that known as Nasya Ahmad.Be a runningman's fan since 2011.Love the show.Also kpop lover. Follow me if you love to become crazy like me.

Be My Crazy Partner



OFFICIAL STICKER


BLOG ARCHIVE;


  • Set katil baru
  • Misteri kerajaan iblis di BERMUDA
  • kisah jin yang memeluk islam.
  • makhluk sebelum jin dan manusia
  • Kenapa Runningman disukai ramai
  • Freebies Assalamualaikum post
  • Runningman
  • Pedang Sultan Salahuddin Al-Ayubi
  • Bahana Pink
  • Re-edit

  • Credits more;

    Edit :N.Afiqah
    Re-Edit :Nasya
    Basecode :Masterly_elmo
    Tutorial : Afiqah Wana Atiqah
    Pictures : We Heart It
    Best View : Google Chrome